Založ si blog

O čo pôjde v najbližších dňoch . . .

Hovoria o nej všetci. Oveľa menej je tých ,ktorí skutočne prečítali celý spis .A pritom práve prečítať ju celú je také dôležité. Až potom sa dá porozumiet zúfalému pokusu súdnou cestou zabrániť vydaniu knihy. Pán Haščák vonkoncom nie je hlupák,má zrejme správny odhad a vie vyhodnotiť situáciu. Je si teda dobre vedomý toho,že reakcia na knihu môže byť pre neho a jeho komplicov oveľa horšia ako terajšie nepokoje verejnosti.
Našťastie džin je už z fľaše von. Podobné korupčné kauzy dostali do ulíc desaťtisíce ľudí v susedných krajinách a spôsobili v nich politické zemetrasenia. Takže daľší, kto má dobrý dôvod sa obávať nevypočítaľnej reakcie je súčasný politický establishment. Žiadny súdny zákaz však už nezabráni zmene vnímania politickej reality verejnosťou. Kauza Gorila je totiž na rozdiel od káuz v Čechách alebo Madarsku oveľa závažnejšia. Obnažila totiž v úplnej nahote skutočný systém fungovania a riadenia štátu. Tu už nejde o zlodeja Malchárka a spol. Hoci samozrejme aj títo musia byť potrestaní a malo by to byť jednou z požiadaviek demonštrujúcich. (Nerozumiem,prečo teraz nekrúžili policajné vrtulníky nad Pentou, pán Lipšic? )
Ide tu však o niečo viac. O dôkaz absolútneho zlyhania systému a jeho znásilnenia a zneužitia finančnými skupinami. Tieto ovládli nielen vládu a parlament,ale aj súdnictvo a tiež takzvaný tretí sektor (rôzne mimovládne a „neziskové“ organizácie -príklad za všetky: Aliancia Fair Play na čele s mediálnym tajtrlíkom Zuzanou Wienk ). To všetko za horlivej asistencie našich volených zástupcov. Teda tých,ktorí mali hájiť verejný záujem a sú za to nadštandardne platení.

Nejdem však teraz písať o tom, čo všetci vieme. O nakradnutých miliardách na strane jednej a na druhej strane o školách,ktoré nemajú za čo kúriť a nemocniciach,ktorým chybajú základné hygienické potreby ( je len završením cynizmu,že práve zdravotníctvo drží v zovretí Penta ). Nejdem písať o tom,či sa niekto zamyslel ,nad mladými demonštrujúcimi ľudmi. Ktorí síce nemali strach povaliť policajné zátarasy pred parlamentom,ale možno maju strach založiť si rodiny,lebo nechcú aby im celý život robil spoločnosť exekútor. Ani o tom,ako rakovina korupcie metastázuje na všetkých úrovniach spravovania štátu,že to nie su len poslanci a členovia FNM, ale že sú to aj primátori, starostovia, šéfovia stavebných úradov a mnohí daľší.

O čom chcem písať, to sú požiadavky demonštrujúcich. Pretože tie sú prvoradé z hľadiska ďaľšieho úspechu protestov.Keďže ešte nie sú vyprofilované, je zrejmé, že sa o ich podobu zvedie zápas medzi vplyvovými blokmi s rôznymi záujmami. Respektive tento boj už naplno prebieha.
Nedajme si preto diktovať od ľudí ,ktorí sa správajú akoby mali licenciu na protesty. A snažia sa zrežírovať akýsi gýč ala november 89.
Ani od tých, ktorí si myslia, že 99% ľudí v našej krajine je padnutých na hlavu. V súvislosti s nimi sa natíska porekadlo o barančom rúchu,ovšem to nesedí presne, pretože v pozadí nie sú vlci, ale hyeny.

Jendoznačne najsilnejší vplyv na ďaľší vývoj protestov má súčasná politická garnitúra ,ktorá sa obáva,že nadobudnú naozaj masový charakter a presadia skutočné zmeny vo fungovaní doterajšieho systému. Nesmieme podľahnúť dojmu, ktorý sa nám snažia podsúvať. A sice, že ak nemáme recept na všetky problémy,tak v podstate nemožme požadovať zmenu a máme to nechať na skusených politikov, teda tých istých, ktorí tento stav zavinili. Nenechajme si vnútiť vôlu establishmentu, ktorú nám plíživým spôsobom podsúvajú prostredníctvom pseudonezávislých mimovládnych organizacií. Posledné info hovoria o tom,že sa už niektoré mimovládky poponáhľali na pomoc so zostavením požiadaviek. Hneď vyškrtli niektoré z už existujúcich požiadaviek,vraj preto, aby zoznam nebol dlhý. Nuž,milé mimovládky,asi budete sklamané ,ale zoznam dlhý bude ! Ak chceme skutočnú zmenu. Tentokrát sa to z ich strany zaobišlo bez uvádzania vzorov kultúrnosti zo zahraničia. Najradšej by tak urobili, ale nemôžu. Pretože ľudia na celom svete sa začínajú búriť proti systému,ktorý v sučasnej podobe presluhuje.
Mimochodom,viete,kto bol časopisom Time vyhlásený za osobnosť roka? Ano,bol to demonstrant.

Rôzni sociológovia upozorňujú na údajnú neprimeranú razantnosť protestov a snažia sa kriminalizovať niektorých účastníkov protestov. Títo sociologovia nám vravia ,že najlepšie je prejaviť náš nesúhlas vo voľbach. Ano,hovoria v mene tých, ktorým by vyhovovalo,keby ľudia dali hlavu spät do ohlávky a ako poslušné stádo išli k urnám, kde ich opät podoja. O volebný hlas. A poslušne by tak zohrali rolu, ktorá je pre nich napísaná v tragikomédii zvanej Slovenská demokracia. A tým de facto legitimizovali doterajší systém a zaručili páchateľom imunitu a beztrestnosť na daľšie štyri roky.

Práve na poli kreovania požiadaviek sa teda odohrá najväčšia bitka. Nesmie v nich íst preto ,len o odchod starých tvárí a nástup nových. Musí v nich íst okrem vyvodenia zodpovednosti aj o zavedenie takých mechanizmov,ktoré zabránia recidíve súčasnej situácie.
Požiadavky preto musia byť výsledkom transparentného procesu a čo najširšej zhody. Toto dnes, v dobe internetu,na rozdiel od čias spred dvadsiatich rokov možné je. Na Slovensku je dostatok schopných a vzdelaných ludi a odbornikov, ktori ochotne pomôžu s návrhom konkrétnych riešení a zmien. A to, že nie sú mediálne známi a ani členmi rôznych etablovaných organizácií takisto nepovažujem za hendikep,ale naopak. Tí by sa však mali dostať k slovu až pri spracovaní a implementácii požiadaviek a zmien do praktického života. Navrhujem preto istú formu všeobecného hlasovania prostredníctvom internetu, pričom každá z požiadaviek, ktorá dosiahne určitu početnú hranicu bude zaradená do oficiálneho zoznamu požiadaviek, bez splnenia ktorých protesty neprestanú. V opačnom prípade musia ‚kompetentní‘ počítať s tým,že keď sa extrémne kradne, príde extrémny protest.
Jedna možnosť by tu však ešte bola…Pani Radičová,ktorá ste tak velmi kritizovala nekultúrnosť a agresivitu demonštrantov: povedzte svojim kultúrnym kamarátom,nech prestanú kradnúť a žiadne protesty nebudú.

P.S.: Za zváženie stojí aj rozšírenie adries, na ktorých sa demonštruje, napr. o vilu známeho slovenského automobilového pretekára prípadne ďaľšie.

Bratislavčania pozor ! Príležitosť aj pre necelebrity.

17.01.2013

Pomoc iným, prejav solidarity, dobročinnosť sú dnes doslova trendovou záležitosťou. Usporadúvajú sa plesy, aukcie, dražby, na ktorých sa zúčastňujú celebrity a ktorých výťažok ide na dobročinné účely. Dobročinnosť sa stáva efektívnym nástrojom v politickom a obchodnom marketingu. Sú obdobia v roku, keď sa na televíznych obrazovkách priam mihajú charitatívne [...]

Retrievera predsedu vlády napadol a usmrtil zúrivý pitbull – na takýto titulok budeme musieť čakať ?

23.08.2012

Výzva na prijatie zákona o chove bojových plemien predsedovi vlády Slovenskej republiky. Adresované Predsedovi Vlády SR – JUDr. Róbertovi Ficovi Dobrý deň, oslovujem Vás ako majiteľa psa a zároveň ako Predsedu Vlády tejto krajiny a politickej strany , ktorá má rozhodujúce slovo v Parlamente. Je veľmi smutné a tak to na Slovensku býva, [...]

Silikónové kozy vs zrútená budova: 1 – 0

02.07.2012

Bolo to obrovské šťastie, že nedošlo k skutočnej tragédii v podobe ľudských obetí. No ak už malo dôjsť k tomu,čo sa stalo, kde inde sa tak malo stať ak nie symbolicky v Ružinove, mestskej časti, ktorá sa stala vďaka tamojším úradníkom a zastupiteľstvu Eldorádom pochybných investorov. Bolo to šťastie pre investora, ktorému sa nečudujem – prišiel do krajiny, [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

maxim

Žijem a pracujem v Bratislave. Píšem o postrehoch zo života v našom meste. Od roku 2011 som členom občianskeho združenia *Človek a mesto*

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 31391x
Priemerná čítanosť článkov: 3924x

Autor blogu

Kategórie